Ring til mig på 42 36 14 42

Foredrag og undervisning

Jeg fungerer som foredragsholder og underviser i følgende emner:
– Udtrapning af psykofarmaka
– Psykologens rolle i udtrapning af psykofarmaka
– Den kritiske (videnskabelige) stemme i psykiatridebatten
– Metakognitiv terapi og tankemylder
Emnerne i foredragene overlapper naturligt med hinanden, og kan derfor kombineres efter interesse. Jeg tilpasser altid foredraget til det enkelte publikum ift. om det primært består af patienter og pårørende eller fagfolk. Kontakt mig for yderligere information og priser.

 

Uddybende beskrivelse af foredraget Metakognitiv terapi i alment psykologisk perspektiv:
Moderne psykoterapi og forskning har slået fast, at tankemylder/overtænkning er en af hovedårsagerne til psykisk lidelse, og at lidelsen generelt fortager sig, når vi opdager og styrker tiltroen til, at vi faktisk har kontrol over tankeaktiviteten. Men hvordan kan noget så basalt som tænkning vende sig imod os og blive vores værste fjende? Når det er tankerne og følelserne, der har styr på os, og ikke omvendt, er resultatet psykisk lidelse. Psyken fungerer nemlig sådan, at negative tankerækker om fremtiden (bekymringer), fortiden (grublerier) og om os selv (selvkritik) smitter direkte af på vores følelsesmæssige tilstand her og nu, hvor tankerne bliver tænkt. Hjernen har svært ved at skelne mellem forestilling og virkelighed. Derfor er det ikke ligegyldigt, hvor lang tid vi bruger i negativ tankemodus, og derfor er det vigtigt at vide med os selv, hvordan vi på en hensigtsmæssig måde stopper tankemylderet og undgår overforbrug af de uhensigtsmæssige strategier som undgåelse, tankeundertrykkelse, distraktion, alkohol, psykiatriske lægemidler og visse grader af realistisk tænkning.

Den følelsesmæssige smerte, vi kalder psykisk lidelse, opstår primært, når disse fundamentale psykiske mekanismer kommer ud af kontrol og kun opleves midlertidigt ”kontrollerbare” med sådanne uhensigtsmæssige strategier.

Så hvorfor er det så lidelsesfuldt med alt den tænkning? Hvilke mekanismer er på spil, og hvorfor er vi indrettet således? Og ikke mindst, hvordan kommer vi ud af det, når det er blevet et problem, hvis hverken det afhænger af positiv/realistisk tænkning, indsigt, undgåelse eller tankeundertrykkelse?

Metakognitiv terapi har vist sig at være en yderst effektiv vej ud af overtænkningen.

Skriv til mig

Har du spørgsmål eller lignende, så er du meget velkommen til at kontakte mig.